Leta i den här bloggen

Etiketter

tisdag 31 oktober 2017

Det finns inga guldbiljetter - eller?

Med ett visst vemod kan vi konstatera att Boktobers sista dag är här. I morgon kommer vår läsmånad att högtidligt och gemensamt avslutas i festsalen, men innan dess har vi en liten hemlighet att avslöja.

En del elever har under Boktobers gång hittat sådana här i en och annan bok.






Under mycket hemlighetsmakeri har eleverna efter att ha läst och berättat om boken fått välja sin egen överraskning ur Boktober-korgen. 





Så om du råkar vara förälder till ett barn som plötsligt har kommit hem med en ny bok eller cykellampa eller något annat spännande så vet du varifrån det kommer.


måndag 30 oktober 2017

Våra drömmars skolbibliotek

Idag har årskurs 4 filmat en ansökningsvideo som skall bifogas till en ansökan om understöd till skolans bibliotek. 

Det är Lukuklaani/Läsklanen som anordnar en tävling för årskurs 3-4 där eleverna ska berätta om sina drömmars skolbibliotek och få finansieringshjälp för att genomföra projektet. Eleverna i årskurs 3 och 4 har skrivit ned sina idéer och om allt går som planerat kommer vi exempelvis att få en läshörna med bokformade lampor, kuddar och filtar, klängväxter som ramar in bokhyllorna, en enorm jordglob och soffor av gamla bilsäten. 

Vi håller tummarna!








Måndag betyder också att det är dags för den traditionella titten på vår jättefina fjärilsvägg. Så här ser den ut efter fyra veckor Boktober.



fredag 27 oktober 2017

Bokmärken, vikta böcker, igelkottar, bokgömmor, smycken och mycket mer...

Inget Boktober utan en pysseldag! På torsdagen pysslade hela skolan tillsammans. Varje elev hade fått välja vilket pyssel hen helst ville göra, och alla fick sin önskan uppfylld. 




Alla elever och lärare var ivriga och motiverade. Det gällde att vara koncentrerad och hålla tungan rätt i mun, för flera av delmomenten krävde stor precision. Nedan följer ett bildregn från dagen, kanske blir någon fler inspirerad att pyssla!






Vill du veta hur man gör dessa smycken, så hittar du Simeons instruktionsvideo här (klick).




Som avslutning ordnades uppskattad vernissage för både föräldrar och elever.













torsdag 26 oktober 2017

Digitala bokrecensioner

Utöver skriftliga recensioner får också de elever som vill göra digitala bokrecensioner och länka dem samman med en QR-kod. Skolans äldre elever fungerar som elevagenter, som hjälper de yngre.




Koden återfinns sedan i respektive bok samt på väggen, vilket innebär att alla nyfikna bokfantaster i skolan har möjlighet att skanna QR-koden och ta del av recensionen.





tisdag 24 oktober 2017

Tjugofjärde Boktober

För den som är nyfiken...



...fjärilsväggen den 24 Boktober och...



...dagens lunch, presenterad i serieformat.




Alfons Åberg vid biblioteket

Förra veckan promenerade förskolan, ettan och tvåan till kommunens bibliotek för att höra Nina Dahl-Tallgren från Wasa Teater berätta och dramatisera sagan Aja baja, Alfons Åberg.


Ett stort tack till vår bibliotekarie Carola Bäckström som har ordnat denna sagostund, och många fler.

Dagen till ära hade åk 2 utställning på sina Alfonsdockor och -sängar, som de har tillverkat med Ulrika och Maj-Lis i slöjden.






Varför började du spela teater?

Jag började spela teater när jag var jätteliten. Jag har hållit på med teater ända sedan jag var ett litet barn och när mina föräldrar hade gäster så hade jag show för dem. Jag hade också sommarteater när jag gick i skolan och sedan dess har det bara fortsatt.

Är det svårt att spela teater ensam?

Ja, man måste träna mycket, vara bra på att prata och titta människor i ögonen länge, utan att känna att man blir rädd.




Vad är det pinsammaste du har gjort på jobbet?

Det var när 75 vuxna skulle se på en föreställning. Jag pratade massor, men jag glömde att
presentera mig och berätta vad pjäsen hette.






måndag 23 oktober 2017

Boksamtal - en hälsning från åk 5

En bra bok behöver få utrymme att leva.

Innan man börjar läsa kanske man funderar på vad den kommer att handla om, man tittar på framsidan eller bläddrar i den. Medan man läser stannar man upp och funderar, jämför, klurar på svåra ord eller annars bara låter berättelsen växa i tanken. Och sedan, när man är klar, så är man ju inte riktigt det ändå. För då finns det mycket kvar att fundera på; vad var bra, vad tyckte man om och vad tänker man om fortsättningen.

Det sistnämnda har vi gjort i femman i dag. Vår högläsningsboks sista kapitel är slut, vilket innebär att vi har en oerhört spännande bok bakom oss. Med digitala samtalskorts hjälp har vi diskuterat och reflekterat kring bokens innehåll på väldigt många plan, tillsammans. På varje kort finns en fråga, som jag bläddrar fram på skärmen.



"Bilden på bokens framsida är mera tilltalande än titeln."
"Boken är skriven ur många olika perspektiv, det finns ju både berättarröst och repliker."
"Jag känner igen mig i huvudpersonen, för sådär är jag med mitt syskon också."
"Illustrationen med kartan passade bra så man förstod hur det såg ut där."

Boksamtalsappen som vi i femman använder heter just Boksamtal, och den är gratis att ladda ner för iPhone och iPad. Denna höst ska den också bli tillgänglig för android. Funkar lika bra hemma som i skolans klassrum!






onsdag 18 oktober 2017

Författarmöte med teknikens hjälp

Ibland är avstånden långa och alltid är det inte möjligt för favoritförfattaren att komma på besök. Då är det ju tur att tekniken kan hjälpa på traven.

Sista minuterna innan höstlovet började, bänkade sig hela skolan i festsalen för att ta del av den videohälsning som författaren Helena Bross har skickat till skolans elever.

Helena Bross är författaren bakom böckerna om Klass 1b och vi kan med säkerhet säga att varenda elev i skolan har någon gång läst en av hennes böcker. Böckerna är lättlästa och lagom svåra för att också elever i ettan och tvåan ska klara av att läsa dem. För de lite längre hunna har hon skrivit bl.a. böckerna om Kusinerna, Simon och Moa.




I sin videohälsning berättade Helena om hur det kom sig att hon blev författare. Hon delade med sig av hur det var när hon lärde sig läsa, det var inte alls lätt och hennes berättelse berörde eleverna.

Ett stort tack till Helena Bross som tog sig tid att förgylla Boktober med en personlig hälsning och uppmuntrande ord till våra elever i Korsnäs kby skola. 






tisdag 17 oktober 2017

En natthälsning från åk 6

Senaste natt tillbringade åk sex i skolan med läsning och spökprogram. Vi kom till kl. åtta på måndagkväll, bäddade våra sängar och därefter spelade vi spökboll i gymnastiksalen. Sedan hade vi matpaus under högläsning. 



Efter det blev det spökvandring, skattjakt och sällskapsspel. Till sist läste vi under täcket så länge vi orkade.






Idag på morgonen avslutade vi med god gröt som Marina bjöd åt oss. Nu väntar en kort skoldag innan vi får höstlov.




måndag 16 oktober 2017

Bokloggen

Halvvägs in i Boktober passar vi på att kika lite på elevernas läsloggar. Bokloggen samlar alla titlar som eleven läser på ett ställe och varje elev för dagligen logg över sin läsning. 

Vi har två olika varianter, en för de yngre och en för de äldre. I åk 3-6 gör eleverna dagligen en bedömning av sin egen läsning, där man funderar över sin koncentration, inlevelse och förståelse.




Eleverna i åk 0-2 ska istället färglägga bokryggar i olika färger beroende på hur man har läst i sin bok; ensam, tillsammans eller blivit läst för.




Väggen med fjärilarna börjar också vara ganska välfylld...





fredag 13 oktober 2017

Trevlig helg!


Den vackra boktoberbuketten av lönnlöv är skapad av en elev i fyran.


En hälsning från åk 4

Årskurs 4 har läst högt för sina vänelever i årskurs 1. 



Fyrorna valde själva ut vilka böcker de trodde att ettorna skulle vara intresserade av och det blev en stor framgång. Mitt på dagen var alla mysiga utrymmen ockuperade av fnissande och läsande vänelever i äkta boktoberanda.



torsdag 12 oktober 2017

Boktober i matsalen, del två

Sällan smakar väl ärtsoppa så gott, som när den kallas Bamses dunderärtsoppa. Att därefter få avsluta måltiden med gamla farmors pannkaka är inte illa. 



Doften av nybakat bröd har dessutom letat sig in i alla klassrum redan från morgonen. Tidigare i veckan har vi avnjutit blommig falukorv, Sjörövarfabbes sjömanbiff och Snusmumrikens lax. 

Hört i korridoren: Tänk om kocken dessutom hade varit utklädd till Bamse. 



Bokleverans

Nästan som julafton är det, att öppna en välfylld bokleverans. Vårt skolbibliotek får nu påfyllning med något för alla, med denna beställning helt baserad på elevernas egna bokönskemål.




Böckerna hamnar direkt i hyllan för utlåning, och vi hoppas förstås att våra flitiga bokslukare ska låna hem varenda en.



onsdag 11 oktober 2017

Storyteller Maria Serrano vid biblioteket


Maria Serrano besökte Korsnäs bibliotek i går. Förskolan till fyran besökte biblioteket och fick höra henne inlevelsefullt berätta olika folksagor bl.a. från Syrien. Lärarna deltog också i en workshop med henne på eftermiddagen.






När lärde du dig att läsa?

I årskurs ett.


Vilka språk talar du?

Svenska, spanska och engelska. Jag har också studerat ryska.


Vad tycker du om att göra?

Jag tycker om att berätta, läsa, lyssna, resa till olika ställen och dricka te med min familj.